Jezelf laten zien aan een ander

Het BuddyLink traject van Joop en Rob


Ik ga in gesprek met twee mannen, Joop en Rob, die samen een buddylink traject hebben doorlopen.
Ik ontmoet ze op het bedrijf van Rob. Joop is er merkbaar al vaker geweest. De mannen gaan vriendschappelijk met elkaar om, kunnen samen wat grappen maar al snel gaat ons gesprek over hun levensverhalen. Joop vertelt mij hoe hun traject bij Buddylink is gestart:  

“Ik kreeg een flyer van Buddylink door mijn brievenbus. Het leek mij wel wat om buddy te worden. Ik ben een hulpvaardig persoon en help graag anderen. Degene die het door de bus had gedaan liep nog in mijn straat dus ik ging naar buiten en sprak haar direct aan. Ze nodigde mij uit om op gesprek te komen. Dat heb ik toen gedaan. Toen ik daar mijn verhaal vertelde kwamen we er eigenlijk achter dat ik zelf wel een buddy kon gebruiken. Dus ik kwam op de lijst en er werd gezocht naar een passende buddy voor mij. Dat bleek Rob te zijn.”  

“Wat mij zo aansprak aan Buddylink was dat ik hands-on iets kon betekenen voor een ander”, vertelt Rob. “Ik had allerlei bestuurswerk gedaan voor werkzaamheden rondom armoedebestrijding maar merkte dat ik graag directer en kleinschaliger wilde bijdragen. Toen ik dus van BuddyLink hoorde heb ik mij ingeschreven als vrijwilliger en ben ik inderdaad gematched aan Joop.”  

“Rob weet ondertussen eigenlijk alles van mij. Door de tijd heen heb ik hem mijn hele verhaal verteld. In een notendop was het eigenlijk een escalatie van allerlei losse dingen. Ik zat in een scheiding en er waren ook zakelijke problemen. Mijn moeder was ziek en ik trok bij haar in om voor haar te zorgen. Toen kwam ook nog corona-tijd. Mijn moeder ging naar een verzorgingstehuis en ik werd als het ware gecanceld door mijn familie. Ik had geen woning meer en belandde in de crisisopvang. Dat was een bizarre ervaring voor mij. Daar word je niet voor vol aangezien. Ik had nooit gedacht dat ik daar überhaupt terecht zou komen. Nu was ik daar en moest ik daar wel mijn weg in vinden. Mijn referentiekader werkte daar niet. Ik begon steeds meer aan mijzelf te twijfelen, was teleurgesteld en boos. Als ik terugkijkt voelt het gewoon surrealistisch. Ik heb er veel geleerd maar zou het nooit over willen doen. Het had ook een impact op mijn vertrouwen in mensen. Ik wantrouwde bijna alles en iedereen. Bij Rob echter was er meteen een klik. Een voltreffer, wat mij betreft, qua match. Hij stelde voor om voor onze eerste afspraak te gaan wandelen in het bos, maar ik had alleen wat gymschoenen toentertijd.”  

Rob: “Ik had daar natuurlijk niet bij stilgestaan maar ik was niet vreemd voor de diversiteit van de wereld. Dit ‘incident’ bevestigde weer dat mensen in situaties terecht kunnen komen waar zij weinig aan kunnen doen, zoals ook in het geval van Joop. We regelden goede schoenen en zijn heerlijk gaan wandelen. De training Meester in Empowerment die ik op voorhand volgde richtte zich vooral op het type mens dat leeft in kansarmoede. Joop voldeed niet aan dat typische profiel. Hij zat niet in de kansarmoede en er was bijvoorbeeld geen sprake van schuldhulpverlening. Maar hij was wel geïsoleerd en inderdaad heel boos. Dat was ook heel begrijpelijk. Je had extreem veel intense ervaringen gehad, hè Joop, en je zat er toen eigenlijk nog middenin. Toen ik je leerde kennen was je eigenlijk één bonk energie. Onze gesprekken gingen alle kanten op. Ik probeerde niet te sturen. Voor mij was het belangrijk om hem op een empathische manier te volgen en naar hem te luisteren.”  

Joop: “Ja, je was echt een klankbord voor mij. Jij oordeelt niet. Mensen hebben al heel snel een mening, maar geen mening hebben, of uiten, is prettig, dan kan je tenminste je verhaal vertellen. Rob heeft mij geholpen overeind te komen door de gesprekken en door praktische hulp, eigenlijk door steun op allerlei manieren.”  

Rob: “Ik heb vaak gezegd in onze gesprekken: niks moet op dit moment. We namen alle tijd om alles in te dalen. Ik heb geprobeerd hem de tijd te geven om op zijn tempo weer overeind te komen. Het was belangrijk dat hij tijd voor zichzelf nam. Ik heb eigenlijk vooral alleen vragen gesteld. Daardoor ging Joop zelf nadenken: ‘hoe sta ik erin, wat kan ik er mee en wat zou een logische vervolgstap zijn?’ Zo bracht ik de regie terug bij hemzelf. Buddylink is geen hulpverlening…”  

Joop vult Rob snel aan: “Nee, het is iemand tot steun zijn. Jij bent mij tot steun geweest. Toen ik jou ontmoette was ik klaar om weer te gaan bouwen. Het fijne was dat je heel consequent bent geweest en regelmaat bracht in onze afspraken.”  

Rob: “Het belangrijkste was dat ik er was, er zijn, en dat is makkelijk. Vervolgens ging de rest van het proces vanzelf. Ik heb geprobeerd je terug te brengen naar de kracht die in je zit, dat opnieuw te belichten. Niet begeleiden, maar onderdeel worden van het proces. We leerden elkaar wederzijds beter kennen en er ontstond een bepaalde rust in ons buddyschap. Dat is ook de kracht van BuddyLink, op een gelijkwaardige manier er voor elkaar kunnen zijn. Het is verrijkend voor beide. Ook voor mij. Ik ontdekte hoe de wereld er uit zag vanuit het perspectief van Joop. Een bizar verhaal in bizarre omstandigheden. Het mooiste vond ik om te zien dat Joop als mens ondernemend is en niet bij pakken neer wil zitten. Hij is extreem kritisch naar zichzelf maar is nu veel milder. Het heeft mij persoonlijk verrijkt om te zien dat het mensen lukt om die veerkracht weer te vinden. In een redelijk korte tijd heb ik mee mogen maken dat Joop milder werd naar zichzelf toe. Er was minder boosheid. Je had de beslissing genomen om vooruit te kijken. Soms gaf ik wel complimenten, maar dat vond je lastig hè Joop? Af en toe stond je het toe en ging je er niet tegenin, dat was toen al een hele vooruitgang.”  

Joop: “Ha, ja, trots zijn op jezelf is lastig. Maar het lukt mij inderdaad steeds beter om minder streng te zijn voor mijzelf. In de eerste fase was het vooral eenzijdig, van Rob richting mij, maar naar mate de tijd vorderde werd het steeds ‘gelijkwaardiger’. Ons buddytraject is al een tijdje afgelopen maar we hebben nog steeds contact. Rob heeft mij geholpen om mezelf weer te laten zien aan de ander.” 

 Rob: “Dat vind ik nou heel mooi dat je dat zegt.”  

We ronden het gesprek af. Ik ben verwonderd over wat dit traject voor beide heeft betekent. Bijzonder om te horen hoe veerkrachtig Joop inderdaad is geweest en hoe Rob hem daarbij tot steun is geweest. Blij ben ik om te horen dat Joop ervoor heeft gekozen om zelf vrijwillige buddy te worden bij BuddyLink om zo op zijn beurt zijn kracht weer te delen met een ander. BuddyLink = samen groeien! 

Van vreemden naar vrienden:

Eric hielp Ben in donkere tijden

Jarenlang draait Ben goede omzetten met zijn bedrijf. Totdat er twee financiële crisissen passeren. Voor hij het goed en wel doorheeft, stapelen de schulden zich op. Ben verliest zijn huis en al zijn spullen. In de donkerste periode van zijn leven komt Eric op zijn pad, via een traject van BuddyLink. Inmiddels zijn ze meer dan maatjes. Ze vertellen er graag over.

 Zittend in het appartement van Ben in Roosendaal genieten Ben en Eric van een kop koffie. Ze lachen en er worden grappen gemaakt. De twee lijken plezier te hebben in het leven, maar voor Ben is dat lange tijd anders geweest. Ben: “Ik groeide op in Afrika, waar ik echte armoede heb gekend. Door alles wat ik daar had gezien, was mijn drive om in Nederland zelfredzaam te worden groot. Ik besloot voor mezelf te gaan werken. Dat resulteerde de eerste jaren in goede omzetten. Ik had het financieel goed voor elkaar.” Een keerpunt komt voor Ben als in 2008 de financiële crisis ons land binnensluipt. Nagenoeg al het werk valt weg voor het bedrijf van Ben. Toch houdt hij het hoofd net boven water, totdat corona om de hoek komt kijken. “Ik wilde het niet zien, maar ondertussen stapelden de schulden zich op.”

De eerste ontmoeting
Het bedrijf van Ben wordt failliet verklaard. Hij wordt zijn huis uitgezet en zijn spullen worden in beslag genomen. Een donkere periode waarin hij medicijnen moet slikken om zich beter te voelen. Op dat moment komt Eric op zijn pad, die zich als vrijwilliger heeft aangemeld bij BuddyLink. Eric: “Ik wilde meer van betekenis zijn in het leven en besloot vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij BuddyLink kon ik een opleiding volgen en vervolgens werd ik gematcht aan een kanszoekende buddy  Dat was Ben. Die eerste ontmoeting is spannend; je kent elkaar niet en hoopt maar dat het klikt. Maar dat was meteen het geval.”

Schermafbeelding 2023 05 09 om 12.53.34

IMG 20220929 WA0006Ben: “Eric heeft mij meegemaakt in de donkerste periode van mijn leven: het moment dat ik in de daklozenopvang belandde. Zonder oordeel kwam hij steeds weer naar me toe. Dat was fijn. In donkere tijden hoop je dat je vrienden bij je langskomen, maar van de mensen van wie je dat verwacht blijft er ineens veel uit.” Eric: “Voor mij geldt dat ik veel heb geleerd van het contact met Ben. Wanneer je start met een traject bij BuddyLink volg je een opleiding. Daar leerde ik veel over kansarmoede. Voorheen had ik hier altijd een oordeel over, nu zag ik vooral het verhaal erachter. Helemaal toen ik met Ben in contact kwam. Sindsdien heb ik juist respect voor deze mensen.”

Van buddy naar goede vrienden
Inmiddels kunnen we stellen dat de relatie tussen Ben en Eric meer is dan een traject. Eric: “Het gaat echt verder dan dat, Ben en ik zijn goede vrienden geworden. Hij heeft ook mijn partner en vrienden onlangs ontmoet, en iedereen is gek op Ben. Ik vind het mooi dat ik zijn vooruitgang heb mogen meemaken. Ik heb hem in zijn donkerste periode ontmoet, maar zag hem al snel opbloeien. Dat vind ik het knappe aan Ben: zijn drive om iets van het leven te maken. Ongeacht de situatie.” Ben: “Het mooie aan Eric vind ik zijn manier van spiegelen. En zijn geduld. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb niet iemand nodig die mij vertelt hoe ik iets moet doen. Mijn behoefte is een luisterend oor. Iemand die er voor me is. Ook al sta ik nu onder bewind, ik ben gelukkiger dan toen ik een pot geld op zak had, mede dankzij Eric.”

Wil je na het lezen van dit persoonlijke verhaal ook iets betekenen voor BuddyLink of heb je een Buddy nodig? Vul ons contactformulier in en we nemen spoedig contact met je op!

 

KIM


Het zit hem niet in de grote dingen maar juist in de kleine dingen die we voor elkaar kunnen doen.

Kim de Swart, 21 april 2023

Ik wil mij graag even voorstellen via deze blog. Ik ben Kim de Swart, wonend in Roosendaal. Sinds 1 maart ben ik werkzaam bij BuddyLink als projectcoördinator. Ik vervang Maartje Verberk.

Van jongs af aan vind ik het belangrijk om mensen te helpen, vroeger was dat letterlijk aan het bed staan van de zorgvrager. Toen zag ik dat er nog zoveel andere manieren waren om dit te doen. In de banen die ik heb gehad, was dat de focus die ik had.

Toen ik deze vacature zag, was ik meteen enthousiast en wilde hier graag mijn steentje aan bijdragen. Het zit hem niet in de grote dingen maar juist in de kleine dingen die we voor elkaar kunnen doen. Zoals elkaar weer in onze kracht laten staan. Dat is voor de een soms makkelijker dan voor de ander. Dit kan aan allerlei omstandigheden liggen, kansarmoede is er daar een van. Ik ben ervan overtuigd dat wij, als maatschappij kansarmoede kunnen aanpakken en daar is BuddyLink een mooi voorbeeld van. Samen met Danny Garland gaan we BuddyLink verder voortzetten. We streven naar nog meer buddy duo’s en minder kansarmoede in Roosendaal. Dat mensen weer in hun kracht gaan staan en hun doelen nastreven.

Nu alweer een maand aan het werk bij BuddyLink en wat een leuke maand was dit! Zowel leuke kansbiedende als kanszoekende buddy’s mogen ontmoeten. Ook kennis gemaakt bij de voedselbank met andere collega’s bij de BuurTent gestaan. Mensen daar gesproken en geluisterd naar hun verhaal, wat raakt me dat. Nieuwe kanszoekende buddy’s ontmoet met ieder hun eigen verhaal. Wat voel ik mij dankbaar om een steentje te mogen bijdragen aan dit geheel. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het project? Zoek je zelf hulp of ken je iemand die wel een buddy kan gebruiken? Je steentje willen bijdragen? Neem dan contact met mij op zodat we een afspraak kunnen maken om kennis te maken, ik vertel je graag meer over BuddyLink.

Delen op je socials:

"Momenteel zijn we nog steeds verbonden en gaan we gewoon verder met gesprekken. Niet alleen als buddy’s maar nog meer als vrienden."

BuddyTalk

De ervaring van een Buddy, 8 augustus 2022

Ik sta in de rij bij de voedselbank en zie een mededeling van BuddyLink aan de muur. ‘Je bent goed precies zoals je bent’ luidt de tekst op hun poster. Het zet me aan het denken en nodigt uit om in gesprek te raken met een buddy.

Omdat ik behoorlijk overspannen ben, financieel aan de grond zit en uit mijn sociaal isolement wil, neem ik contact op met Maartje. Zij is de coördinator van BuddyLink. Maartje legt uit wat BuddyLink voor mij kan betekenen en nodigt mij uit voor een intakegesprek. Gelukkig geen verplichtingen! Na het gesprek wordt een buddy aan mij voorgesteld waarbij ik (uiteraard) de keuze heb of ik die persoon zie als mogelijke buddy.

In mijn geval was dit Eric. Wat een goede match van Maartje! Wij klikken gelijk en hebben regelmatig gesprekken met elkaar. Eric kan goed luisteren en uitstekend meedenken met de verhalen en mijn situatie in het bijzonder. Hij ziet mij in mijn meest erbarmelijke situatie en toch behandelt hij mij als gelijkwaardig. Heel bijzonder! Geen (gedwongen) adviezen, raad of iets dergelijks, maar gewoon praten met elkaar met zeker het nodige gevoel voor humor.

Wij hebben nog meer overeenkomsten dan vooraf gedacht. Als je wel beschouwd kijkt naar mijn en zijn (levens)verhaal zijn de overeenkomsten opmerkelijk. Hierin wordt mij ook duidelijk waar de een kansen heeft en deze benut terwijl de ander (ik) dat niet altijd heeft gezien of heeft benut. Door onze gesprekken kan ik (gaandeweg) zeggen dat Eric mij enorm heeft geholpen. Niet alleen door zijn aanwezigheid wanneer nodig maar ook door zijn manier van doen. Dit heeft enorm bijgedragen aan het mentaal weer beter zijn. Mijn overspannenheid is voorbij. Dit weet ik omdat ik weer logisch kan beredeneren.

Momenteel zijn we nog steeds verbonden en gaan we gewoon verder met gesprekken. Niet alleen als buddy’s maar nog meer als vrienden. Ik dank BuddyLink in het algemeen en Eric in het bijzonder!

Delen op je socials:

buddyquote

Blog Danny Garland

april 2022, Danny Garland

Het is een dinsdagavond in februari en ik verwelkom de buddy duo’s voor een gezellige avond ter inspiratie voor het nieuwe jaar. Ik ben een beetje zenuwachtig, want al deze mensen zijn nieuw voor mij en ik wil mijn beste beentje voorzetten. Ik verwelkom iedereen en geef ze gelijk hun naambadge. Het valt mij op dat ik niet kan zien wie nou de kansbiedende buddy is en wie de kanszoekende buddy. En ik betrap mezelf op mijn eigen vooroordeel en realiseer me dat we dat wel vaker doen. En deze (voor)oordelen leiden niet zelden tot een beeld  van iemand in kansarmoede. En iemand in kansarmoede gaat vaak ook geloven dat dit het beeld is en dat er geen kansen zijn voor hem of haar. En dat is nou precies wat we willen doorbreken bij BuddyLink. Dus mijn eerste leermoment heb ik die avond al binnen.

Tijdens het diner raak ik in gesprek met een kanszoekende buddy en zij vertelt mij honderduit over de meerwaarde en het contact wat zij heeft met haar kansbiedende buddy. Het gaat om samenzijn, vetrouwen, delen, elkaar inspireren en er toe doen. De gelijkwaardigheid en de wederzijdse erkenning die beiden verder helpt en inzichten geeft. Ik merk dat ik struikel over mijn woorden om te vragen hoe het is om in kansarmoede te leven. Het blijft toch lastig om daar vragen over te stellen en je wilt iemand toch niet in verlegenheid brengen. De buddy lacht en vertelt mij dat het geen probleem is om er naar te vragen en ze vertelt me graag haar verhaal en hoe zij bij Buddylink terecht is gekomen. En zo hoor ik meerdere verhalen die avond en ze heben allemaal één ding gemeen: het is fijn om over andere dingen dan armoede te praten. Zeker met een persoon die er niet iets mee moet, er niet over oordeelt en er gewoon is om leuke dingen mee te doen. En hoe fijn het is om ook voor die ander iets te kunnen betekenen en dat je als mens in zijn geheel wordt gezien en niet als cliënt, inwoner of persoon met een probleem.

Het doet mij realiseren dat dit de kern is van BuddyLink. Er zijn voor elkaar als mens zonder vooroordeel en elkaar willen versterken. Dat je gelooft in jezelf en de ander.

De kansbiedende buddy’s hebben uiteenlopende redenen waarom zij hebben gekozen voor het buddyschap bij BuddyLink. Natuurlijk wil iedereen graag bijdragen, helpen en er voor iemand zijn. De crux zit hem vooral in dat het de kansbiedende buddy zelf ook nieuwe inzichten geeft en dat zij met een empowerment opleiding en 2-jarig traject ook daadwerkelijk een fundering kunnen neerzetten. Een meerwaarde voor de kanszoekende buddy maar ook voor zichzelf.

De verhalen enthousiasmeren mij zodanig dat ik vervolgens zelf in De Kempen, Turnhout, de opleiding tot practitioner in empowerment ben gaan volgen bij Armen Te Kort. Het Belgische initiatief waar het Nederlandse BuddyLink uit is ontstaan. Een geweldige, inspirerende en interactieve opleiding waarbij ervaringsdeskundigen en professionals ons (nog meer) inzicht hebben gegeven in de leefwereld van mensen die in kansarmoede leven. Waarbij we workshops hebben gevolgd  met thema’s zoals  ‘onbevooroordeeld kijken en vertrouwen opbouwen’, ‘krachten en netwerken ontdekken en versterken vanuit gelijkwaardigheid’ en hoe we het buddyschap kunnen aangaan.  Wauw wat heeft mij dat weer inzichten gegeven die ik ook dagelijks zowel in mijn werk als prive kan inzetten. Focus op wat goed gaat, zie de kracht van iemand en complimenteer iemand daarmee. Want al is het nog zo donker, er is altijd ergens licht.. en dat licht kunnen blijven zien in de donkere wereld van kansarmoede is al een kracht op zich.

Dus ja ik ben trots! Trots dat ik een bijdrage mag en kan leveren aan BuddyLink! Deze eerste drie maanden projectleiderschap bij BuddyLink smaken naar meer en ik kijk er naar uit om heel veel mensen te mogen ontmoeten die dit met mij delen en aan willen sluiten bij BuddyLink op wat voor manier dan ook.

Delen op je socials:

Danny Garland 

 

Even voorstellen

Januari 2022, Danny Garland

Mag ik me even voorstellen; Mijn naam is Danny Garland en sinds januari 2022 heb ik het stokje overgenomen van Kim Bareman als projectleider bij BuddyLink.

De afgelopen 6 jaren was ik elke dag bezig met armoede en bestaanszekerheid binnen mijn rol als gebiedsmanager bij WijZijn Traverse Groep. Dit geweldige project sluit daar heel mooi op aan. Ik heb erg veel zin om mij hiervoor in te zetten.

Samen met Maartje Verberk, coördinator BuddyLink, hebben wij van de Gemeente Roosendaal het vertrouwen gekregen om de komende 2 jaar BuddyLink te verankeren in Roosendaal. Wij willen zoveel mogelijk mensen in kansarmoede bereiken om ze kennis te laten maken met BuddyLink en ze een traject aan te bieden. Want wat is er mooier dan mensen te laten inzien dat ze prima zijn zoals ze zijn en ze in hun kracht te zetten? En daar hebben we natuurlijk ook onze kansbiedende buddy's bij nodig!
Wil je kennis maken en samen bekijken of het Buddyschap iets voor jou is? Of wil je op een andere manier bijdragen aan dit geweldige project? Neem dan contact op!

Hartelijke groet, Danny Garland
Projectleider BuddyLink
06-58950375 

“In het straatje van morgen staat het huisje van nooit” 

 

 Vragen die knagen: van uitstel komt afstel? 

 Team BuddyLink, 4 mei 2020 

De weg van persoonlijke ontwikkeling is oneindig en stopt nooit. We denken (hopen) dat er een punt komt waarop we ‘het wel weten’, maar dan komt er weer iets nieuws wat onze grondvesten doen schudden. Desondanks gaan we onze eigen groeikansen uit de weg, waarom? 

De ‘uitstel ziekte’ zal voor niemand vreemd zijn. Maar waarom uitstellen tot morgen wat we vandaag nog kunnen doen? Wetend, dat we daarmee misschien een grote kans op voldoening en groei moeten missen, het risico lopend dat het morgen te laat is.

Want: “Mijn hoofd zit vol”
Een van de argumenten om nú niet voor buddyschap te gaan is omdat we teveel ‘ballen’ in de lucht hebben. Herken je dat gevoel? De ‘prestatiedruk’ die gepaard gaat met het optimaal willen combineren van het werkende leven, een gezin en óók nog proberen te genieten? Liefst alles tot in de puntjes geregeld en gecontroleerd? Tot we onszelf afvragen hoe lang we nog op dezelfde voet door willen (kunnen) gaan. 

*Tijdens het buddytraject krijg je een boost aan zelfvertrouwen, waardoor er weer ruimte ontstaat om zelf de grip op je eigen leven te nemen. Een doorbraak in je eigen houding en handelen. Dit is een van de sleutels in het loslaten van de mentale druk en kan de ‘drukte bubbel’ direct verlichten. Je gaat op meerdere gebieden naar kansen in plaats van naar problemen kijken. Wanneer je dit met jezelf geoefend hebt, ga je met je buddy in de praktijk aan de slag. 

Of: “Ja, maar…” of “Als, dan..” 

Ook hebben we vaak voldoende excuses om ‘nu niet’ voor onze persoonlijke ontwikkeling te gaan. Natuurlijk, er moet eerst ruimte zijn om er ‘iets nieuws’ bij te kunnen doen. Echter, als je jezelf hierin herkent hebben we wel een vraag voor je: Moet ‘ruimte’ ontstaan (=afhankelijk van de omstandigheden) of creëer jij deze ruimte zelf? En, wanneer jij zelf de ruimte creëert, op welke plaats staat jouw eigen persoonlijke groei dan, en daarmee jijzelf?

*De buddy methode is gericht op empowerment. Om een ander te kunnen empoweren, zul je jezelf eerst empowered moeten voelen. Het is dus allereerst ons doel -en jouw kans- om je te laten ervaren hoe het is om af te rekenen met excuses, waardoor blokkades en belemmeringen kunnen worden vervangen door keuzes. Met als resultaat dat je oog krijgt voor de mogelijkheden die je hebt in jouw leven en kan je dus ook de mogelijkheden in het leven van de ander zien en benoemen.

Als buddy maak jij het verschil

Als buddy ga je werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en leert empowerment technieken om zelf in je kracht te gaan staan, maar net zo belangrijk om de ander te helpen in zijn of haar kracht te gaan staan.

*Wij bieden onze buddy’s de kans zichzelf persoonlijk te ontwikkelen en hun horizon te verbreden, maar daarmee help je tegelijkertijd ook de ander. Vanuit duurzaam ondernemerschap lever je dus een bijdrage aan een samenleving waarin kansarmoede geen kans meer krijgt.

Wil je meer weten? Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

“Ik geloof dat wanneer er een vriendschap is opgebouwd, je deze gewoon kunt voortzetten. In Ronny hoop ik dan ook een vriend voor het leven te vinden.”

 

“Voor mijn gevoel zat ik al 7 jaar in quarantaine” 

Waar de meeste mensen zich eenzaam voelen zónder iemand om zich heen, ervaart een persoon in kansarmoede dit juist in gezelschap. Mensen in kansarmoede, leven vaak in een sociaal isolement. 
Buddylink en haar partners zijn op gezamenlijke missie om kansarmoede de wereld uit te helpen, door middel van een buddytraject met focus op empowerment en gelijkwaardigheid.

Eén goed contact is voor sommige mensen al een verademing 
Voor de derde keer dit jaar moeten we met z’n allen fors inboeten op ons sociale leven. De corona cijfers dalen nauwelijks, en ook al wordt er fors gevaccineerd, alleen door elkaar mínder te zien kunnen we dit virus de kop indrukken.

Maar! We blijven naar oplossingen kijken om onze buddy’s in kansarmoede het gevoel te geven dat ze gezien worden. Zij horen er namelijk net zo goed bij net als ieder ander mens! 


Wat is nou 1 jaar quarantaine

Zo deelde één van onze buddy’s in kansarmoede dat hij voor zijn gevoel ‘al 7 jaar in quarantaine zat’, voordat hij zijn (kansbiedende) buddy ontmoette. Want terwijl heel Nederland wegens corona in lockdown zat afgelopen jaar, heeft hij mede dankzij zijn buddy juist het gevoel dat hij er eindelijk uit is. “Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen!”, zegt hij opgewekt. Een mooie bevestiging dat wat we doen écht werkt. 

Een verschil maken voor ander was nog nooit zo duurzaam

Zonder de buddy te betuttelen of te coachen, maar gewoon door er voor de ander te ‘zijn’ is al genoeg. Want ook al hebben we als mensen andere achtergronden, in de kern (zul je zien) verschillen we niet eens zoveel van elkaar.

Door alledaagse activiteiten met elkaar te ondernemen, groeit het zelfvertrouwen van de buddy. Met als uiteindelijk doel dat de buddy zich empowered voelt om zelfstandig een eigen sociaal vangnet te creëren, waar hij of zij altijd op kan terugvallen, zodat hij/zij weer volop in het leven kan gaan staan! 


Onze hulp aan mensen die in kansarmoede leven lijkt simpel, maar het is zo nodig. 

Wil jij ook écht een verschil maken in het leven van een ander, maar twijfel je nog omdat je meer informatie nodig hebt? Kom dan gauw een keertje op de koffie. Wij vertellen je graag meer!
Want het is echt mogelijk. Een samenleving van gelijke kansen komt steeds dichterbij, en wij zetten onze bewezen methodiek in om hierin een verschil te maken.

Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.


Bijzondere ervaring Maartje over Buddy worden

Maartje Verberk, 18 oktober 2020

“Ondanks dat ik (nog) niet van plan was om buddy te worden, klopte het helemaal!” 
Sinds de start van BuddyLink in februari 2019, ben ik actief betrokken bij dit mooie initiatief. Eerst maar voor een paar uurtjes per week; inmiddels is het een veelzijdige dagtaak, waarbij ik continu, op allerlei verschillende manieren op zoek ben naar vrijwilligers (buddy's) en mensen die in kansarmoede leven. Ook voer ik de intakegesprekken, alvorens ik de match maak en het buddy duo verder samen optrekt. Ik vind het een prachtig project en het geeft me erg veel voldoening. 
Nu gebeurde aan het begin van de zomervakantie iets wat niemand had voorzien. Ik ontmoette Eveline. Een dame in kansarmoede, met wie iets bijzonders aan de hand was wat me intrigeerde. Ik had nog niet eerder meegemaakt dat iemand zichzelf echt letterlijk en figuurlijk had opgegeven, en dat deed iets met me. Wát wilde ik haar graag helpen!

BuddyLink is actief op social media, volg ons: