Veelgestelde vragen

Op deze pagina kunt u de veelgestelde vragen vinden, staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op. 

Veelgestelde vragen Buddy worden

Wat voor vrijwilligers zoeken jullie?

Wij vinden het geweldig als jij buddy wilt worden! We ontmoeten graag mensen die midden in het leven staan, waarmee het maatschappelijk goed gaat, en die dit voorrecht willen delen. (Niet in materiële zin) Het kan ook zijn dat het je leuk lijkt om op een andere manier betrokken te zijn bij onze organisatie. Neem dan gerust contact op met één van onze deelcommunities (opleiding, werving, communicatie, etc.) Alle hulp is welkom!

Waarom heten beide partijen buddy?

We hebben ervoor gekozen om zowel de kansbiedende (vrijwilliger) als de kanszoekende (persoon in kansarmoede) ‘buddy’ te noemen, om de gelijkwaardigheid aan te duiden. Omdat wij streven naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen, is gelijkwaardigheid een heel belangrijk onderdeel van de buddyrelatie. Zonder deze gelijkwaardigheid kun je iemand niet empoweren. Hier wordt tijdens de opleiding uitgebreid bij stilgestaan.

Wat is het doel van dit initiatief?

Dit project gaat over het vergroten van eigenwaarde, met als overkoepelende missie dat we met elkaar de vicieuze cirkel van kansarmoede doorbreken. Als een buddykoppel samen 'op pad' gaat is het de bedoeling dat de kanszoekende buddy zich empowered voelt en na verloop van tijd meer eigenwaarde krijgt. De kansbiedende buddy zal meer voldoening gaan ervaren in zijn of haar leven.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding bestaat uit 9 workshops van 2,5 uur en je kunt zelf kiezen op welke momenten jij (online) workshops wilt volgen. Het enige waar we rekening mee te houden hebben zijn de 4 fasen (incl. bijbehorende workshops), die je in een bepaalde volgorde te doorlopen hebt. Het is dus afhankelijk van jouw beschikbaarheid én het aanbod hoe lang de opleiding duurt.

Wat kost de opleiding Meester in Empowerment?

De opleiding is gratis. Dus afgezien van de tijd (zie: vorige vraag) die jij in jouw opleiding steekt kost het je niets! Je gaat werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling en aan die van jouw buddy, dat is je investering. Na het afronden van de opleiding ga je met jouw buddy alledaagse activiteiten ondernemen die niets hoeven te kosten. Je kunt denken aan: een heerlijke wandeling, gezellig bij elkaar op de koffie, etc. Je inschrijven voor de opleiding kan tijdens of na een infosessie.

Wat is de connectie met ArmenTekort?

ArmenTeKort is grondlegger van de buddywerking en heeft het ‘buddytraject’ in 2013 succesvol opgezet in Antwerpen. In Nederland zijn we sinds 2019 actief onder de naam BuddyLink. We zijn op gezamenlijke missie om kansarmoede te bestrijden door (opgeleide) vrijwilligers te koppelen aan een persoon in kansarmoede voor een buddytraject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking. De website van armentekort is: www.armentekort.be

Wanneer begint er weer een opleiding?

Wanneer de eerstvolgende opleiding start, en wat de datums van de workshops zijn, kun je terugvinden in de kalender. De workshops worden overigens nu nog door onze collega’s in Antwerpen georganiseerd en gegeven door professionele (NLP) coaches en trainers. Wij streven ernaar om vanaf 2021 de trainingen zelf in Roosendaal te organiseren.

Moet ik daarvoor naar Antwerpen?

Nee, de opleiding wordt momenteel volledig online georganiseerd. Daarnaast is het goed om te weten dat de workshops volop bezig zijn en ook in de komende periode gewoon van start gaan. Als bij workshops fysieke bijeenkomsten de voorkeur hebben, zullen we deze conform de richtlijnen van het RIVM uitvoeren. De veiligheid en gezondheid van onze deelnemers en trainers/coaches staan altijd voorop.

Wat zijn mijn taken als kansbiedende buddy?

Je gaat met je buddy alledaagse activiteiten ondernemen, die jullie allebei leuk vinden. Je kunt daarbij denken aan: een heerlijke lange wandeling maken, bij elkaar op de koffie, etc. Daarbij ligt de focus niet op je buddy ‘helpen’, maar op elkaars werelden leren kennen en er simpelweg voor je buddy zijn. Met als doel het vergroten zijn of haar eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.

Wat is kansarmoede?

Kansarmoede is een segment van armoede waarin een laag zelfbeeld en het verlies van eigenwaarde, de veerkracht en mogelijkheden van mensen beperkt. Het is niet gemakkelijk voor mensen om zelfstandig de armoede te doorbreken en duurzame hulpverlening is bijna onmogelijk. Bij het uitblijven of falen van externe hulp wordt deze armoede van generatie op generatie doorgegeven.

Veelgestelde vragen Buddy Krijgen

Heb ik een verwijzing nodig van een huisarts of hulpverlener?

Nee, BuddyLink werkt indicatievrij. Dus als jij ervoor openstaat om een buddy te krijgen; iemand van dezelfde leeftijd als jij, of met dezelfde interesses, dan kun je je aanmelden. Na een intake zullen wij opzoek gaan naar een buddy voor jou. 

Wat doet een buddy nou precies voor mij?

Een buddy is iemand met wie je alledaagse activiteiten gaat doen die jullie allebei leuk vinden. Het is iemand die jou ziet zoals je bent, die naar je luistert en jou in positieve zin aanmoedigt! Gaandeweg zul je merken dat jullie contact steeds beter wordt en dat het contact jouw eigenwaarde vergroot.

Veelgestelde vragen voor hulpverleners

Wie is de doelgroep?

Mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar oud, die langdurig in (kans)armoede leven. Kenmerkend voor deze doelgroep is dat ze weinig geloof in zichzelf hebben. Geen uitzicht heeft op in opname gaan, op korte termijn of in de nabije toekomst. Het is een persoon die geen praktische hulp zoekt. Hij / zij moet wel een gesprek in het Nederlands kunnen voeren.

Mogen hulpverleners ook een infosessie bijwonen?

Jazeker, de infosessies zijn voor iedereen toegankelijk. Je leert in een 1,5 uur alles over hoe BuddyLink werkt. Wist je dat het bewezen is dat de buddywerking een goed ondersteunend proces is voor de hulpverlening? Wij volgen het voorbeeld van de grondleggers (ArmenTeKort), waar inmiddels maar liefst 940 koppels zijn empowered. Dus als je iemand wilt aanmelden of een infosessie wit bijwonen voor meer informatie, vinden wij dat geweldig! 

 

BuddyLink is actief op social media, volg ons: 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?