“In het straatje van morgen staat het huisje van nooit” 

 

Vragen die knagen: van uitstel komt afstel?

Team BuddyLink, 4 mei 2020

De weg van persoonlijke ontwikkeling is oneindig en stopt nooit. We denken (hopen) dat er een punt komt waarop we ‘het wel weten’, maar dan komt er weer iets nieuws wat onze grondvesten doen schudden. Desondanks gaan we onze eigen groeikansen uit de weg, waarom? 
De ‘uitstel ziekte’ zal voor niemand vreemd zijn. Maar waarom uitstellen tot morgen wat we vandaag nog kunnen doen? Wetend, dat we daarmee misschien een grote kans op voldoening en groei moeten missen, het risico lopend dat het morgen te laat is.

Want: “Mijn hoofd zit vol”
Een van de argumenten om nú niet voor buddyschap te gaan is omdat we teveel ‘ballen’ in de lucht hebben. Herken je dat gevoel? De ‘prestatiedruk’ die gepaard gaat met het optimaal willen combineren van het werkende leven, een gezin en óók nog proberen te genieten? Liefst alles tot in de puntjes geregeld en gecontroleerd? Tot we onszelf afvragen hoe lang we nog op dezelfde voet door willen (kunnen) gaan. 

*Tijdens het buddytraject krijg je een boost aan zelfvertrouwen, waardoor er weer ruimte ontstaat om zelf de grip op je eigen leven te nemen. Een doorbraak in je eigen houding en handelen. Dit is een van de sleutels in het loslaten van de mentale druk en kan de ‘drukte bubbel’ direct verlichten. Je gaat op meerdere gebieden naar kansen in plaats van naar problemen kijken. Wanneer je dit met jezelf geoefend hebt, ga je met je buddy in de praktijk aan de slag. 

Of: “Ja, maar…” of “Als, dan..”

Ook hebben we vaak voldoende excuses om ‘nu niet’ voor onze persoonlijke ontwikkeling te gaan. Natuurlijk, er moet eerst ruimte zijn om er ‘iets nieuws’ bij te kunnen doen. Echter, als je jezelf hierin herkent hebben we wel een vraag voor je: Moet ‘ruimte’ ontstaan (=afhankelijk van de omstandigheden) of creëer jij deze ruimte zelf? En, wanneer jij zelf de ruimte creëert, op welke plaats staat jouw eigen persoonlijke groei dan, en daarmee jijzelf?

*De buddy methode is gericht op empowerment. Om een ander te kunnen empoweren, zul je jezelf eerst empowered moeten voelen. Het is dus allereerst ons doel -en jouw kans- om je te laten ervaren hoe het is om af te rekenen met excuses, waardoor blokkades en belemmeringen kunnen worden vervangen door keuzes. Met als resultaat dat je oog krijgt voor de mogelijkheden die je hebt in jouw leven en kan je dus ook de mogelijkheden in het leven van de ander zien en benoemen. 

Als buddy maak jij het verschil

Als buddy ga je werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en leert empowerment technieken om zelf in je kracht te gaan staan, maar net zo belangrijk om de ander te helpen in zijn of haar kracht te gaan staan.

*Wij bieden onze buddy’s de kans zichzelf persoonlijk te ontwikkelen en hun horizon te verbreden, maar daarmee help je tegelijkertijd ook de ander. Vanuit duurzaam ondernemerschap lever je dus een bijdrage aan een samenleving waarin kansarmoede geen kans meer krijgt.

Wil je meer weten? Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

“Ik geloof dat wanneer er een vriendschap is opgebouwd, je deze gewoon kunt voortzetten. In Ronny hoop ik dan ook een vriend voor het leven te vinden.”

 

“Voor mijn gevoel zat ik al 7 jaar in quarantaine” 

Team BuddyLink, 20 april 2020

Waar de meeste mensen zich eenzaam voelen zónder iemand om zich heen, ervaart een persoon in kansarmoede dit juist in gezelschap. Mensen in kansarmoede, leven vaak in een sociaal isolement. 
Buddylink en haar partners zijn op gezamenlijke missie om kansarmoede de wereld uit te helpen, door middel van een buddytraject met focus op empowerment en gelijkwaardigheid.

Eén goed contact is voor sommige mensen al een verademing 
Voor de derde keer dit jaar moeten we met z’n allen fors inboeten op ons sociale leven. De corona cijfers dalen nauwelijks, en ook al wordt er fors gevaccineerd, alleen door elkaar mínder te zien kunnen we dit virus de kop indrukken.

Maar! We blijven naar oplossingen kijken om onze buddy’s in kansarmoede het gevoel te geven dat ze gezien worden. Zij horen er namelijk net zo goed bij net als ieder ander mens! 


Wat is nou 1 jaar quarantaine

Zo deelde één van onze buddy’s in kansarmoede dat hij voor zijn gevoel ‘al 7 jaar in quarantaine zat’, voordat hij zijn (kansbiedende) buddy ontmoette. Want terwijl heel Nederland wegens corona in lockdown zat afgelopen jaar, heeft hij mede dankzij zijn buddy juist het gevoel dat hij er eindelijk uit is. “Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen!”, zegt hij opgewekt. Een mooie bevestiging dat wat we doen écht werkt. 

Een verschil maken voor ander was nog nooit zo duurzaam

Zonder de buddy te betuttelen of te coachen, maar gewoon door er voor de ander te ‘zijn’ is al genoeg. Want ook al hebben we als mensen andere achtergronden, in de kern (zul je zien) verschillen we niet eens zoveel van elkaar.

Door alledaagse activiteiten met elkaar te ondernemen, groeit het zelfvertrouwen van de buddy. Met als uiteindelijk doel dat de buddy zich empowered voelt om zelfstandig een eigen sociaal vangnet te creëren, waar hij of zij altijd op kan terugvallen, zodat hij/zij weer volop in het leven kan gaan staan! 


Onze hulp aan mensen die in kansarmoede leven lijkt simpel, maar het is zo nodig. 

Wil jij ook écht een verschil maken in het leven van een ander, maar twijfel je nog omdat je meer informatie nodig hebt? Kom dan gauw een keertje op de koffie. Wij vertellen je graag meer!
Want het is echt mogelijk. Een samenleving van gelijke kansen komt steeds dichterbij, en wij zetten onze bewezen methodiek in om hierin een verschil te maken.

Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.


Bijzondere ervaring Maartje over Buddy worden

Maartje Verberk, 18 oktober 2020

“Ondanks dat ik (nog) niet van plan was om buddy te worden, klopte het helemaal!” 
Sinds de start van BuddyLink in februari 2019, ben ik actief betrokken bij dit mooie initiatief. Eerst maar voor een paar uurtjes per week; inmiddels is het een veelzijdige dagtaak, waarbij ik continu, op allerlei verschillende manieren op zoek ben naar vrijwilligers (buddy's) en mensen die in kansarmoede leven. Ook voer ik de intakegesprekken, alvorens ik de match maak en het buddy duo verder samen optrekt. Ik vind het een prachtig project en het geeft me erg veel voldoening. 
Nu gebeurde aan het begin van de zomervakantie iets wat niemand had voorzien. Ik ontmoette Eveline. Een dame in kansarmoede, met wie iets bijzonders aan de hand was wat me intrigeerde. Ik had nog niet eerder meegemaakt dat iemand zichzelf echt letterlijk en figuurlijk had opgegeven, en dat deed iets met me. Wát wilde ik haar graag helpen!

Zoektocht naar buddy's voor ArmenTekort

Teksten: gemeente Roosendaal, nummer 3 - december 2019

De kansen die iemand krijgt, worden voor een belangrijk deel bepaald door waar je wordt geboren en opgroeit. Kim Bareman trekt zich dit aan. Zes jaar geleden startte ze de Roosendaalse Uitdaging. Een organisatie die zich inzet om de woon- en leefkwaliteit van mensen in een kwetsbare positie te verbeteren. Buddylink is een project van de Roosendaalse Uitdaging met als belangrijkste doel kansarmoede bestrijden. Om te beginnen in Roosendaal. Zij vertelt erover, samen met buddy Martin Kalsbeek.

Help jij ons armoede te bestrijden?

Teksten: gemeente Roosendaal, nummer 1 - maart 2019

Wie in een arm gezin opgroeit, krijgt vaak later zelf ook te maken met armoede. Armoede is een onrecht dat niet zou mogen bestaan vindt Theo Vaes uit Antwerpen. Daarom bedacht hij het buddytraject ArmenTekort waarbij iemand die wel alle kansen krijgt, als buddy wordt verbonden aan iemand die deze kansen niet heeft.

De gemeente Roosendaal is heel enthousiast over deze aanpak. Met ondersteuning van Theo Vaes gaan we in Roosendaal de komende maanden aan de slag met het werven en vinden van buddy’s. De gemeente doet dit samen met de Roosendaalse Uitdaging, Alwel, WijZijn Roosendaal, Humanitas, Werkplein, Stichting Leergeld en studenten van Social Degree. Nieuwe buddy’s krijgen vervolgens bij ArmenTekort een opleiding. 

Zoektocht naar buddy's voor ArmenTekort

Remko Vermunt, 23 maart 2019

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Uitdaging geeft op maandagavond 28 januari een inspiratiebijeenkomst over het project ArmenTekort in de gemeente Roosendaal. Geïnteresseerden kunnen tijdens deze avond kennismaken met het project ArmenTekort dat overgewaaid is vanuit Antwerpen naar Roosendaal. Binnen dit project worden kansrijke personen gekoppeld aan personen die in armoede leven.

Gezocht: 10 buddy's voor eerste project om armoede in Roosendaal terug te dringen

Coen Hagenaars, 23 januari 2019

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Uitdaging zoekt tien zogeheten ‘buddy's’ voor het project ‘Armen Tekort’, het eerste project dat opgetuigd wordt om armoede in Roosendaal verder terug te dringen. 

Samen werken aan minder armoede

Redactie Roosendaal Nieuws,  17 december 2018

Armoedebestrijding kan alleen slagen door intensief samen te werken. Dat was de belangrijkste conclusie onlangs tijdens de netwerkbijeenkomst voor alle partners (zowel in professionals als vrijwilligers) in Roosendaal op het gebied van armoede.

Het evenement was bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over het bestrijden van armoede. In tafelsessies werden diverse onderwerpen behandeld die input moeten leveren voor het uitvoeringsprogramma armoede 2019. 

BuddyLink is actief op social media, volg ons: 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?