Start nieuwe training!

Danny Garland, 3 oktober 2022

Wil jij ook Buddy worden? Wil jij je versterken in de skills ‘master in empowerment’? Dan is deze opleiding iets voor jou! BuddyLink is op zoek naar mensen die zich willen ontwikkelen en zich willen inzetten voor een ander. Meld je dan snel aan voor de training die begint op 25 oktober. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

 Zoek jij meer zingeving en wil je graag iets betekenen voor een ander? Heb je een uurtje in de week tijd en sta je open om samen met iemand op pad te gaan, iemand te versterken en kansarmoede te doorbreken? Neem dan nu contact met ons op! Mail naar danny@buddylink.nl of bel 06-58950375

Delen op je socials:

"Momenteel zijn we nog steeds verbonden en gaan we gewoon verder met gesprekken. Niet alleen als buddy’s maar nog meer als vrienden."

BuddyTalk

De ervaring van een Buddy, 8 augustus 2022

Ik sta in de rij bij de voedselbank en zie een mededeling van BuddyLink aan de muur. ‘Je bent goed precies zoals je bent’ luidt de tekst op hun poster. Het zet me aan het denken en nodigt uit om in gesprek te raken met een buddy.

Omdat ik behoorlijk overspannen ben, financieel aan de grond zit en uit mijn sociaal isolement wil, neem ik contact op met Maartje. Zij is de coördinator van BuddyLink. Maartje legt uit wat BuddyLink voor mij kan betekenen en nodigt mij uit voor een intakegesprek. Gelukkig geen verplichtingen! Na het gesprek wordt een buddy aan mij voorgesteld waarbij ik (uiteraard) de keuze heb of ik die persoon zie als mogelijke buddy.

In mijn geval was dit Eric. Wat een goede match van Maartje! Wij klikken gelijk en hebben regelmatig gesprekken met elkaar. Eric kan goed luisteren en uitstekend meedenken met de verhalen en mijn situatie in het bijzonder. Hij ziet mij in mijn meest erbarmelijke situatie en toch behandelt hij mij als gelijkwaardig. Heel bijzonder! Geen (gedwongen) adviezen, raad of iets dergelijks, maar gewoon praten met elkaar met zeker het nodige gevoel voor humor.

Wij hebben nog meer overeenkomsten dan vooraf gedacht. Als je wel beschouwd kijkt naar mijn en zijn (levens)verhaal zijn de overeenkomsten opmerkelijk. Hierin wordt mij ook duidelijk waar de een kansen heeft en deze benut terwijl de ander (ik) dat niet altijd heeft gezien of heeft benut. Door onze gesprekken kan ik (gaandeweg) zeggen dat Eric mij enorm heeft geholpen. Niet alleen door zijn aanwezigheid wanneer nodig maar ook door zijn manier van doen. Dit heeft enorm bijgedragen aan het mentaal weer beter zijn. Mijn overspannenheid is voorbij. Dit weet ik omdat ik weer logisch kan beredeneren.

Momenteel zijn we nog steeds verbonden en gaan we gewoon verder met gesprekken. Niet alleen als buddy’s maar nog meer als vrienden. Ik dank BuddyLink in het algemeen en Eric in het bijzonder!

Delen op je socials:

buddyquote

Blog Danny Garland

april 2022, Danny Garland

Het is een dinsdagavond in februari en ik verwelkom de buddy duo’s voor een gezellige avond ter inspiratie voor het nieuwe jaar. Ik ben een beetje zenuwachtig, want al deze mensen zijn nieuw voor mij en ik wil mijn beste beentje voorzetten. Ik verwelkom iedereen en geef ze gelijk hun naambadge. Het valt mij op dat ik niet kan zien wie nou de kansbiedende buddy is en wie de kanszoekende buddy. En ik betrap mezelf op mijn eigen vooroordeel en realiseer me dat we dat wel vaker doen. En deze (voor)oordelen leiden niet zelden tot een beeld  van iemand in kansarmoede. En iemand in kansarmoede gaat vaak ook geloven dat dit het beeld is en dat er geen kansen zijn voor hem of haar. En dat is nou precies wat we willen doorbreken bij BuddyLink. Dus mijn eerste leermoment heb ik die avond al binnen.

Tijdens het diner raak ik in gesprek met een kanszoekende buddy en zij vertelt mij honderduit over de meerwaarde en het contact wat zij heeft met haar kansbiedende buddy. Het gaat om samenzijn, vetrouwen, delen, elkaar inspireren en er toe doen. De gelijkwaardigheid en de wederzijdse erkenning die beiden verder helpt en inzichten geeft. Ik merk dat ik struikel over mijn woorden om te vragen hoe het is om in kansarmoede te leven. Het blijft toch lastig om daar vragen over te stellen en je wilt iemand toch niet in verlegenheid brengen. De buddy lacht en vertelt mij dat het geen probleem is om er naar te vragen en ze vertelt me graag haar verhaal en hoe zij bij Buddylink terecht is gekomen. En zo hoor ik meerdere verhalen die avond en ze heben allemaal één ding gemeen: het is fijn om over andere dingen dan armoede te praten. Zeker met een persoon die er niet iets mee moet, er niet over oordeelt en er gewoon is om leuke dingen mee te doen. En hoe fijn het is om ook voor die ander iets te kunnen betekenen en dat je als mens in zijn geheel wordt gezien en niet als cliënt, inwoner of persoon met een probleem.

Het doet mij realiseren dat dit de kern is van BuddyLink. Er zijn voor elkaar als mens zonder vooroordeel en elkaar willen versterken. Dat je gelooft in jezelf en de ander.

De kansbiedende buddy’s hebben uiteenlopende redenen waarom zij hebben gekozen voor het buddyschap bij BuddyLink. Natuurlijk wil iedereen graag bijdragen, helpen en er voor iemand zijn. De crux zit hem vooral in dat het de kansbiedende buddy zelf ook nieuwe inzichten geeft en dat zij met een empowerment opleiding en 2-jarig traject ook daadwerkelijk een fundering kunnen neerzetten. Een meerwaarde voor de kanszoekende buddy maar ook voor zichzelf.

De verhalen enthousiasmeren mij zodanig dat ik vervolgens zelf in De Kempen, Turnhout, de opleiding tot practitioner in empowerment ben gaan volgen bij Armen Te Kort. Het Belgische initiatief waar het Nederlandse BuddyLink uit is ontstaan. Een geweldige, inspirerende en interactieve opleiding waarbij ervaringsdeskundigen en professionals ons (nog meer) inzicht hebben gegeven in de leefwereld van mensen die in kansarmoede leven. Waarbij we workshops hebben gevolgd  met thema’s zoals  ‘onbevooroordeeld kijken en vertrouwen opbouwen’, ‘krachten en netwerken ontdekken en versterken vanuit gelijkwaardigheid’ en hoe we het buddyschap kunnen aangaan.  Wauw wat heeft mij dat weer inzichten gegeven die ik ook dagelijks zowel in mijn werk als prive kan inzetten. Focus op wat goed gaat, zie de kracht van iemand en complimenteer iemand daarmee. Want al is het nog zo donker, er is altijd ergens licht.. en dat licht kunnen blijven zien in de donkere wereld van kansarmoede is al een kracht op zich.

Dus ja ik ben trots! Trots dat ik een bijdrage mag en kan leveren aan BuddyLink! Deze eerste drie maanden projectleiderschap bij BuddyLink smaken naar meer en ik kijk er naar uit om heel veel mensen te mogen ontmoeten die dit met mij delen en aan willen sluiten bij BuddyLink op wat voor manier dan ook.

Delen op je socials:

Danny Garland 

 

Even voorstellen

Januari 2022, Danny Garland

Mag ik me even voorstellen; Mijn naam is Danny Garland en sinds januari 2022 heb ik het stokje overgenomen van Kim Bareman als projectleider bij BuddyLink.

De afgelopen 6 jaren was ik elke dag bezig met armoede en bestaanszekerheid binnen mijn rol als gebiedsmanager bij WijZijn Traverse Groep. Dit geweldige project sluit daar heel mooi op aan. Ik heb erg veel zin om mij hiervoor in te zetten.

Samen met Maartje Verberk, coördinator BuddyLink, hebben wij van de Gemeente Roosendaal het vertrouwen gekregen om de komende 2 jaar BuddyLink te verankeren in Roosendaal. Wij willen zoveel mogelijk mensen in kansarmoede bereiken om ze kennis te laten maken met BuddyLink en ze een traject aan te bieden. Want wat is er mooier dan mensen te laten inzien dat ze prima zijn zoals ze zijn en ze in hun kracht te zetten? En daar hebben we natuurlijk ook onze kansbiedende buddy's bij nodig!
Wil je kennis maken en samen bekijken of het Buddyschap iets voor jou is? Of wil je op een andere manier bijdragen aan dit geweldige project? Neem dan contact op!

Hartelijke groet, Danny Garland
Projectleider BuddyLink
06-58950375 

“In het straatje van morgen staat het huisje van nooit” 

 

 Vragen die knagen: van uitstel komt afstel? 

 Team BuddyLink, 4 mei 2020 

De weg van persoonlijke ontwikkeling is oneindig en stopt nooit. We denken (hopen) dat er een punt komt waarop we ‘het wel weten’, maar dan komt er weer iets nieuws wat onze grondvesten doen schudden. Desondanks gaan we onze eigen groeikansen uit de weg, waarom? 

De ‘uitstel ziekte’ zal voor niemand vreemd zijn. Maar waarom uitstellen tot morgen wat we vandaag nog kunnen doen? Wetend, dat we daarmee misschien een grote kans op voldoening en groei moeten missen, het risico lopend dat het morgen te laat is.

Want: “Mijn hoofd zit vol”
Een van de argumenten om nú niet voor buddyschap te gaan is omdat we teveel ‘ballen’ in de lucht hebben. Herken je dat gevoel? De ‘prestatiedruk’ die gepaard gaat met het optimaal willen combineren van het werkende leven, een gezin en óók nog proberen te genieten? Liefst alles tot in de puntjes geregeld en gecontroleerd? Tot we onszelf afvragen hoe lang we nog op dezelfde voet door willen (kunnen) gaan. 

*Tijdens het buddytraject krijg je een boost aan zelfvertrouwen, waardoor er weer ruimte ontstaat om zelf de grip op je eigen leven te nemen. Een doorbraak in je eigen houding en handelen. Dit is een van de sleutels in het loslaten van de mentale druk en kan de ‘drukte bubbel’ direct verlichten. Je gaat op meerdere gebieden naar kansen in plaats van naar problemen kijken. Wanneer je dit met jezelf geoefend hebt, ga je met je buddy in de praktijk aan de slag. 

Of: “Ja, maar…” of “Als, dan..” 

Ook hebben we vaak voldoende excuses om ‘nu niet’ voor onze persoonlijke ontwikkeling te gaan. Natuurlijk, er moet eerst ruimte zijn om er ‘iets nieuws’ bij te kunnen doen. Echter, als je jezelf hierin herkent hebben we wel een vraag voor je: Moet ‘ruimte’ ontstaan (=afhankelijk van de omstandigheden) of creëer jij deze ruimte zelf? En, wanneer jij zelf de ruimte creëert, op welke plaats staat jouw eigen persoonlijke groei dan, en daarmee jijzelf?

*De buddy methode is gericht op empowerment. Om een ander te kunnen empoweren, zul je jezelf eerst empowered moeten voelen. Het is dus allereerst ons doel -en jouw kans- om je te laten ervaren hoe het is om af te rekenen met excuses, waardoor blokkades en belemmeringen kunnen worden vervangen door keuzes. Met als resultaat dat je oog krijgt voor de mogelijkheden die je hebt in jouw leven en kan je dus ook de mogelijkheden in het leven van de ander zien en benoemen.

Als buddy maak jij het verschil

Als buddy ga je werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en leert empowerment technieken om zelf in je kracht te gaan staan, maar net zo belangrijk om de ander te helpen in zijn of haar kracht te gaan staan.

*Wij bieden onze buddy’s de kans zichzelf persoonlijk te ontwikkelen en hun horizon te verbreden, maar daarmee help je tegelijkertijd ook de ander. Vanuit duurzaam ondernemerschap lever je dus een bijdrage aan een samenleving waarin kansarmoede geen kans meer krijgt.

Wil je meer weten? Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

“Ik geloof dat wanneer er een vriendschap is opgebouwd, je deze gewoon kunt voortzetten. In Ronny hoop ik dan ook een vriend voor het leven te vinden.”

 

“Voor mijn gevoel zat ik al 7 jaar in quarantaine” 

Waar de meeste mensen zich eenzaam voelen zónder iemand om zich heen, ervaart een persoon in kansarmoede dit juist in gezelschap. Mensen in kansarmoede, leven vaak in een sociaal isolement. 
Buddylink en haar partners zijn op gezamenlijke missie om kansarmoede de wereld uit te helpen, door middel van een buddytraject met focus op empowerment en gelijkwaardigheid.

Eén goed contact is voor sommige mensen al een verademing 
Voor de derde keer dit jaar moeten we met z’n allen fors inboeten op ons sociale leven. De corona cijfers dalen nauwelijks, en ook al wordt er fors gevaccineerd, alleen door elkaar mínder te zien kunnen we dit virus de kop indrukken.

Maar! We blijven naar oplossingen kijken om onze buddy’s in kansarmoede het gevoel te geven dat ze gezien worden. Zij horen er namelijk net zo goed bij net als ieder ander mens! 


Wat is nou 1 jaar quarantaine

Zo deelde één van onze buddy’s in kansarmoede dat hij voor zijn gevoel ‘al 7 jaar in quarantaine zat’, voordat hij zijn (kansbiedende) buddy ontmoette. Want terwijl heel Nederland wegens corona in lockdown zat afgelopen jaar, heeft hij mede dankzij zijn buddy juist het gevoel dat hij er eindelijk uit is. “Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen!”, zegt hij opgewekt. Een mooie bevestiging dat wat we doen écht werkt. 

Een verschil maken voor ander was nog nooit zo duurzaam

Zonder de buddy te betuttelen of te coachen, maar gewoon door er voor de ander te ‘zijn’ is al genoeg. Want ook al hebben we als mensen andere achtergronden, in de kern (zul je zien) verschillen we niet eens zoveel van elkaar.

Door alledaagse activiteiten met elkaar te ondernemen, groeit het zelfvertrouwen van de buddy. Met als uiteindelijk doel dat de buddy zich empowered voelt om zelfstandig een eigen sociaal vangnet te creëren, waar hij of zij altijd op kan terugvallen, zodat hij/zij weer volop in het leven kan gaan staan! 


Onze hulp aan mensen die in kansarmoede leven lijkt simpel, maar het is zo nodig. 

Wil jij ook écht een verschil maken in het leven van een ander, maar twijfel je nog omdat je meer informatie nodig hebt? Kom dan gauw een keertje op de koffie. Wij vertellen je graag meer!
Want het is echt mogelijk. Een samenleving van gelijke kansen komt steeds dichterbij, en wij zetten onze bewezen methodiek in om hierin een verschil te maken.

Neem voor een afspraak contact op met Kim, onze projectcoördinator via kim@buddylink.nl of laat een berichtje achter via het contactformulier op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.


Bijzondere ervaring Maartje over Buddy worden

Maartje Verberk, 18 oktober 2020

“Ondanks dat ik (nog) niet van plan was om buddy te worden, klopte het helemaal!” 
Sinds de start van BuddyLink in februari 2019, ben ik actief betrokken bij dit mooie initiatief. Eerst maar voor een paar uurtjes per week; inmiddels is het een veelzijdige dagtaak, waarbij ik continu, op allerlei verschillende manieren op zoek ben naar vrijwilligers (buddy's) en mensen die in kansarmoede leven. Ook voer ik de intakegesprekken, alvorens ik de match maak en het buddy duo verder samen optrekt. Ik vind het een prachtig project en het geeft me erg veel voldoening. 
Nu gebeurde aan het begin van de zomervakantie iets wat niemand had voorzien. Ik ontmoette Eveline. Een dame in kansarmoede, met wie iets bijzonders aan de hand was wat me intrigeerde. Ik had nog niet eerder meegemaakt dat iemand zichzelf echt letterlijk en figuurlijk had opgegeven, en dat deed iets met me. Wát wilde ik haar graag helpen!

Zoektocht naar buddy's voor ArmenTekort

Teksten: gemeente Roosendaal, nummer 3 - december 2019

De kansen die iemand krijgt, worden voor een belangrijk deel bepaald door waar je wordt geboren en opgroeit. Kim Bareman trekt zich dit aan. Zes jaar geleden startte ze de Roosendaalse Uitdaging. Een organisatie die zich inzet om de woon- en leefkwaliteit van mensen in een kwetsbare positie te verbeteren. Buddylink is een project van de Roosendaalse Uitdaging met als belangrijkste doel kansarmoede bestrijden. Om te beginnen in Roosendaal. Zij vertelt erover, samen met buddy Martin Kalsbeek.

Help jij ons armoede te bestrijden?

Teksten: gemeente Roosendaal, nummer 1 - maart 2019

Wie in een arm gezin opgroeit, krijgt vaak later zelf ook te maken met armoede. Armoede is een onrecht dat niet zou mogen bestaan vindt Theo Vaes uit Antwerpen. Daarom bedacht hij het buddytraject ArmenTekort waarbij iemand die wel alle kansen krijgt, als buddy wordt verbonden aan iemand die deze kansen niet heeft.

De gemeente Roosendaal is heel enthousiast over deze aanpak. Met ondersteuning van Theo Vaes gaan we in Roosendaal de komende maanden aan de slag met het werven en vinden van buddy’s. De gemeente doet dit samen met de Roosendaalse Uitdaging, Alwel, WijZijn Roosendaal, Humanitas, Werkplein, Stichting Leergeld en studenten van Social Degree. Nieuwe buddy’s krijgen vervolgens bij ArmenTekort een opleiding. 

Zoektocht naar buddy's voor ArmenTekort

Remko Vermunt, 23 maart 2019

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Uitdaging geeft op maandagavond 28 januari een inspiratiebijeenkomst over het project ArmenTekort in de gemeente Roosendaal. Geïnteresseerden kunnen tijdens deze avond kennismaken met het project ArmenTekort dat overgewaaid is vanuit Antwerpen naar Roosendaal. Binnen dit project worden kansrijke personen gekoppeld aan personen die in armoede leven.

Gezocht: 10 buddy's voor eerste project om armoede in Roosendaal terug te dringen

Coen Hagenaars, 23 januari 2019

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Uitdaging zoekt tien zogeheten ‘buddy's’ voor het project ‘Armen Tekort’, het eerste project dat opgetuigd wordt om armoede in Roosendaal verder terug te dringen. 

Samen werken aan minder armoede

Redactie Roosendaal Nieuws,  17 december 2018

Armoedebestrijding kan alleen slagen door intensief samen te werken. Dat was de belangrijkste conclusie onlangs tijdens de netwerkbijeenkomst voor alle partners (zowel in professionals als vrijwilligers) in Roosendaal op het gebied van armoede.

Het evenement was bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over het bestrijden van armoede. In tafelsessies werden diverse onderwerpen behandeld die input moeten leveren voor het uitvoeringsprogramma armoede 2019. 

BuddyLink is actief op social media, volg ons: 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?