
Blog Danny Garland
april 2022, Danny Garland
Het is een dinsdagavond in februari en ik verwelkom de buddy duo’s voor een gezellige avond ter inspiratie voor het nieuwe jaar. Ik ben een beetje zenuwachtig, want al deze mensen zijn nieuw voor mij en ik wil mijn beste beentje voorzetten. Ik verwelkom iedereen en geef ze gelijk hun naambadge. Het valt mij op dat ik niet kan zien wie nou de kansbiedende buddy is en wie de kanszoekende buddy. En ik betrap mezelf op mijn eigen vooroordeel en realiseer me dat we dat wel vaker doen. En deze (voor)oordelen leiden niet zelden tot een beeld van iemand in kansarmoede. En iemand in kansarmoede gaat vaak ook geloven dat dit het beeld is en dat er geen kansen zijn voor hem of haar. En dat is nou precies wat we willen doorbreken bij BuddyLink. Dus mijn eerste leermoment heb ik die avond al binnen.
Tijdens het diner raak ik in gesprek met een kanszoekende buddy en zij vertelt mij honderduit over de meerwaarde en het contact wat zij heeft met haar kansbiedende buddy. Het gaat om samenzijn, vetrouwen, delen, elkaar inspireren en er toe doen. De gelijkwaardigheid en de wederzijdse erkenning die beiden verder helpt en inzichten geeft. Ik merk dat ik struikel over mijn woorden om te vragen hoe het is om in kansarmoede te leven. Het blijft toch lastig om daar vragen over te stellen en je wilt iemand toch niet in verlegenheid brengen. De buddy lacht en vertelt mij dat het geen probleem is om er naar te vragen en ze vertelt me graag haar verhaal en hoe zij bij Buddylink terecht is gekomen. En zo hoor ik meerdere verhalen die avond en ze heben allemaal één ding gemeen: het is fijn om over andere dingen dan armoede te praten. Zeker met een persoon die er niet iets mee moet, er niet over oordeelt en er gewoon is om leuke dingen mee te doen. En hoe fijn het is om ook voor die ander iets te kunnen betekenen en dat je als mens in zijn geheel wordt gezien en niet als cliënt, inwoner of persoon met een probleem.
Het doet mij realiseren dat dit de kern is van BuddyLink. Er zijn voor elkaar als mens zonder vooroordeel en elkaar willen versterken. Dat je gelooft in jezelf en de ander.
De kansbiedende buddy’s hebben uiteenlopende redenen waarom zij hebben gekozen voor het buddyschap bij BuddyLink. Natuurlijk wil iedereen graag bijdragen, helpen en er voor iemand zijn. De crux zit hem vooral in dat het de kansbiedende buddy zelf ook nieuwe inzichten geeft en dat zij met een empowerment opleiding en 2-jarig traject ook daadwerkelijk een fundering kunnen neerzetten. Een meerwaarde voor de kanszoekende buddy maar ook voor zichzelf.
De verhalen enthousiasmeren mij zodanig dat ik vervolgens zelf in De Kempen, Turnhout, de opleiding tot practitioner in empowerment ben gaan volgen bij Armen Te Kort. Het Belgische initiatief waar het Nederlandse BuddyLink uit is ontstaan. Een geweldige, inspirerende en interactieve opleiding waarbij ervaringsdeskundigen en professionals ons (nog meer) inzicht hebben gegeven in de leefwereld van mensen die in kansarmoede leven. Waarbij we workshops hebben gevolgd met thema’s zoals ‘onbevooroordeeld kijken en vertrouwen opbouwen’, ‘krachten en netwerken ontdekken en versterken vanuit gelijkwaardigheid’ en hoe we het buddyschap kunnen aangaan. Wauw wat heeft mij dat weer inzichten gegeven die ik ook dagelijks zowel in mijn werk als prive kan inzetten. Focus op wat goed gaat, zie de kracht van iemand en complimenteer iemand daarmee. Want al is het nog zo donker, er is altijd ergens licht.. en dat licht kunnen blijven zien in de donkere wereld van kansarmoede is al een kracht op zich.
Dus ja ik ben trots! Trots dat ik een bijdrage mag en kan leveren aan BuddyLink! Deze eerste drie maanden projectleiderschap bij BuddyLink smaken naar meer en ik kijk er naar uit om heel veel mensen te mogen ontmoeten die dit met mij delen en aan willen sluiten bij BuddyLink op wat voor manier dan ook.